tiistai 12. elokuuta 2014

Kukasämpläsimitähäh?

Korviini osui kappale, jossa oli mahtavan hyvä, jostain Stevie Wonderin kappaleesta napattu bassokuvio. En tunnistanut esittäjää enkä muistanut, mistä Wonderin kappaleesta riffi oli. Aika heikot lähtökohdat lähteä selvittämään, mistä kappaleista on kysymys. Vai?

Nykytekniikalla tämä ei ole minkäänlainen ongelma. Olisin saanut kappaleen selville saman tien, jos minulla olisi ollut käytössäni älypuhelin ja siinä Shazam-sovellus. Tämä ihmeellinen ohjelma siis tunnistaa ja nimeää kuuluvan kappaleen muutamassa sekunnissa. Vielä muutama vuosi utopistiselta tuntunut idea on täyttä totta, eikä Shazam edes ole ainoa musiikintunnistussovellus. Joiltakin ohjelmilta onnistuu jopa hyräillyn kappaleen tunnistus.

Mobiilin ratkaisun sijaan minun täytyi odottaa, että pääsin tietokoneen ääreen. Google osaa vastata moniin kysymyksiin, joten kokeilin hakua "who sampled stevie wonder". Se antoi ensimmäisenä tuloksen, joka vei minut WhoSampled -sivustolle. Tällaisesta sivustosta en ollut aikaisemmin kuullutkaan, vaikka näemmä se on ollut enemmän tai vähemmän julkisesti tarjolla jo yli viiden vuoden ajan. Whosampled.com on yhteisöllisesti tuotettu tietokanta, johon on kerätty tiedot erilaisista kappalelainauksista. Lainat voivat olla esimerkkini kaltaisia "sämpläyksiä" tai kokonaisia cover-versioita.

Sivuston toteutus on toimiva: lainaava ja lainattu kappale asetetaan vierekkäin YouTube-upokkeina ja yläpuolella lukee kellonlyömä, missä kohtaa lainattu pätkä on. Sivuston käyttökokemusta jonkin verran häiritsevät ankarasti vilkkuvat mainosbannerit, mutta toisaalta kaupallisuus on tämän koko sivuston elinehto. Kappaleiden ohessa on suorat linkit kauppoihin (iTunes, Amazon ja eBay), jos selailijalle syntyy halu ostaa kappaleet omiksi. Joko alkuperäinen tai se uudempi.

Jälleen kerran internetin taikamaailma aiheuttaa musiikkikirjastotyöntekijälle ristiriitaisia tunteita. Upeaa, että musiikin hakeminen on nykyään entistä helpompaa ja ajasta ja paikasta riippumatonta. Mutta mihin meitä kirjastoihmisiä enää tarvitaan? No, jos ei muuhun, niin ainakin kertomaan asiakkaillemme kaikista näistä mahdollisuuksista, jos vaikka he eivät niistä vielä tiedä.

Kirjaston nettisivuille on koottu hyviä musiikkitietosivustoja, tänne ja tänne. Listoilla alkaa olla mittaa sen verran, että itsekin pitää aina välillä käydä muistelemassa, että mitä kaikkea onkaan löydettävissä. Sillä: meidän kirjastolaisten ei onneksi tarvitse yrittääkään tietää kaikkea, mutta meillä pitäisi olla ainakin jonkinlainen käsitys siitä, mistä mitäkin tietoa kannattaa hakea. Kaikki vastaukset kun eivät tule Googlelta yhtä helposti, kuin tässä esimerkissäni.

Ps. Se korviini osunut kappale oli, kuten oheinen kuva kertoo, Wild Wild West (Will Smith feat. Dru Hill and Kool) ja sample oli Wonderin I wish -kappaleesta. Wild Wild West löytyy muuten myös kirjaston tietokannasta.