tiistai 27. toukokuuta 2014

Nimeni on Koo, Kaija Koo.

Joidenkin artistien kohdalla ei ole välttämättä ihan selvää, mistä kohtaa kirjaston hyllyä heidän levyjänsä kannattaisi etsiä. En tarkoita nyt sitä, että saman artistin levyjä voi olla niin rock- kuin iskelmäluokassa. Tarkoitan sitä, että aina ei ole ihan selvää edes se, mikä on tekijän sukunimi tai että miten bändin nimi pitäisi kirjoittaa. Minkä nimen mukaan teos aakkostetaan kirjaston hyllyyn?

Testaapa itse:




Aakkostetaanko tämä levy kohtaan

a) KAT (<- Katri)
b) HEL (<- Helena)
c) KAL (<- Kalaoja)






Entäs toinen vastaava esimerkki:

a) KAR
b) TAP
c) JAL (<- Jalkanen)






Tai sitten:

a) KAI
b) KOO
c) KOK (<- Kokkola)






Entäs sitten venäläiset nimet:

a) TSA
b) TSH
c) TCH





Tai tämä bändi:

a) ELE
b) ELO
c) E.L




Oikeat vastaukset saat klikkaamalla oheisia kansikuvia (tosin yksi klikkaus ei vielä riitä, vaan pitää klikata "plussat auki", ks. viereinen kuva, nuoli osoittaa aakkostuksen määrittävän pääsanan ensimmäiset kirjaimet).

Toinen tapa tarkistaa oikeat vastaukset on tutustua Hankalat musiikkinimet -luetteloon, jossa lihavoidut nimet ovat ne, joita kirjastoissamme käytetään. Perusteluihin voi tutustua täällä, eli päätösten taustalla on monenlaista yhteisesti sovittua sääntöä ja käytäntöä.

Tavoitteena on, että artistista käytettävä nimenmuoto on käytössä kaikissa kirjastoissa samanlaisena. Aikaisemmin, paperisten kirjastoluetteloiden aikakaudella, kirjastoilla oli enemmän sooloilun varaa. Nykyään kirjastojen tietokantojen pitää olla mahdollisimman yhteensopivia, jotta verkkohakeminen esimerkiksi Frank-monihakupalvelussa olisi mitenkään mielekästä. Pilkunviilauksen merkitys ulottuu siis laajemmalle kuin vain kirjaston hyllyyn ja sen aakkosjärjestykseen.

Joskus ratkaisut ovat keskenään ristiriitaisia, kuten esimerkkieni Katri Helenan ja Kari Tapion tapauksissa. Tällaisiin päätöksiin on tarvittu joskus pitkiäkin keskusteluja, eikä lopputulos välttämättä ole kaikkien keskustelijoiden mielen mukainen. Tätä keskustelua käydään Kirjastot.fi -foorumilla. Tällä hetkellä aktiivisessa keskustelusäikeessä mietitään mm. Anssi 8000:n nimenmuotoa. Käy vakoilemassa, millaisista asioista kirjastoluetteloija repii pelihousunsa!

torstai 8. toukokuuta 2014

Fillarille

Polkupyörät nostetaan talviteloilta viimeistään nyt: Jyväskylän seudun pyöräilyviikon päätapahtuma on lauantaina 10.5.! Jyväskylän kaupunginkirjasto ei tällä kertaa ole mukana Pyöräilyviikon ohjelmatuottajana. Hengessä ollaan kuitenkin mukana: tässä pyöräilyaiheinen Spotify-lista!

Pyöräilyviikon suojelija, avaaja ja pääesiintyjä on Jukka Poika, mikä on perusteltua, sillä hän on tällä listalla kahdellakin biisillä. Reggaen lisäksi musiikillinen tyylilajikirjo ulottuu lastenmusiikista r&b:hin, mutta perussävy on melko pop. Niin, ja tämä lista on rajattu vain kotimaiseen musiikkiin. Maailmanlaajuisesti tunnetut pyöräilyaiheiset kappaleet on listattu aika hyvin jo toisaalla.



Ja tottakai saat nämä biisit myös kirjastosta:

Ps. Keksitkö listalta puuttuvia biisejä? Laita kommenttia, niin täydennetään. Paitsi että Ookko tehny lenkkiä -rallatuksen jätin pois tietoisesti esteettis-moralistisista syistä, joten sitä on turha ehdottaa. Kai minulla joku veto-oikeus on?

EDIT: Kiitos palautteesta! Palasin vielä tutkimaan tietokantoja tarkemmalla kammalla ja löysin parisenkymmentä (!) biisiä lisää. Lisäsin ne soittolistalle ja myös linkit verkkokirjastoomme. Kappaleet ovat listalla suunnilleen kronologisessa järjestyksessä julkaisuajankohdan mukaan.

EDIT2: Alunperin vajaan kahdenkymmenen kappaleen soittolista on viikossa paisunut yli neljänkymmenen kappaleen mittaiseksi. Soittolista on hieman pidempi kuin verkkokirjastoon linkitetty lista kappaleista, eli ihan kaikkia kappaleita ei tietokannastamme löydy.